Semlm tetiba Nadiey terajin la plak nak masak....tpi mmg Nadiey dah lama sangat nak makan bread pudding n sos custard....Nad pun decide la nak buat untuk buka pose....yummy kan !! tempting sangat...
Al-kisah nak dijadikan cerita, nad pun search la cari mcm maner nak buat bread puding tue...siyes la akhirnya Nadiey dapat.... n then aper lagi salin la n check the list...ada tak barang tue kat rumah.....yang tak der cuma fresh milk, cinnamon powder dan roti.....so go for shopping la....
Balik dr beli barang terus buat..si yes la...mmg jadi n tak sabar sangat nak makan.....buka pose terus makan bread puding...mmg best sangat....
Nie la rupa bread pudding nya
Bahan-bahan yang diperlukan untuk buat bread puding nie senang jer:
( cepat2 sediakan pen dan kertas...nie pun amik dr 1 of the blog lupa la nama blog tue...tpi thanks sangat )
Bahan A
* 500 ml susu segar/fresh milk
* 8 keping roti (gardenia/high 5)
Bahan B
* 4 s/b gula halus
* 2 s/b butter – cairkan sebentar atas api
* 2 biji telur ayam
* 1 sudu teh esen vanilla
* 1 s/b tepung jagung
* 1 s/b serbuk kayu manis/cinnamon powder *(optional)
Bahan C-kuah
* 1 tin susu cair
* 2 s/b tepung kastad
* 2 s/b gula
Cara-cara
1. Hancurkan /koyakkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam
2. Kacau dan gaul rata bahan B. Tuangkan ke dalam loyang bersama dgn bahan A yg telah direndam.
3. Bakar dalam suhu 180′C selama 30 minit/masak. Biarkan sebentar sebelum disejukkan dlm fridge.
4. Gaulkan bahan sos kastad dan masakkan diatas api yg sederhana sebentar.
5. Tuangkan sos diatas puding semasa menghidang.
Selamat mencuba...
0 comments:
Post a Comment